Zakaj ohranjati zobe
Informacije: 051 611 613

  • Žvečenje
  • Požiranje
  • Govor
  • Sistemsko zdravje
  • Nasmeh
  • Samozavest
  • Denar

Zobje!

Redkokdaj se nam pripeti, da bi ob slastni žemljici, vroči kavici, dobri družbi in v stanju popolnega ugodja začeli razmišljati o vlogi in pomenu naših zob. Pa vendarle se naš svet lahko obrne na glavo, ko se soočimo s težavami povezanimi z njimi.

Naši zobje so nosilci številnih funkcij. Pomembno vlogo odigrajo pri žvečenju in požiranju hrane. V primeru, da so majavi, kariozni, manjkajoči oz. nadomeščeni z neustreznimi protezami, hrane ne moremo dobro prežvečit. S tem je močno prizadeta njena presnova in posledično sistemsko zdravje.

Njihov pravilni položaj skupaj z jezikom omogoča tvorbo posameznih glasov. V primeru, da je lega naših zob nepravilna, da zobje manjkajo ali pa jih nadomeščajo neustrezni protetični nadomestki, ne moremo pravilno izgovarjat vseh besed. Te težave lahko usodno vplivajo na naše socialno življenje, medosebne odnose in samopodobo.

Tudi sistemsko zdravje je soodvisno od zdravja naših zob in obzobnih tkiv. Parodontalna bolezen in obkoreninski vnetni procesi v telesu predstavljajo kronična vnetna žarišča. Iz njih se v kri nenehno izplavljajo škodljive bakterije, katere lahko vplivajo na razvoj srčno-žilnih obolenj, velikokrat pa so razlog žariščnih okužb.

Zobje odigrajo pomembno vlogo tudi pri izoblikovanju pozitivne samopodobe. Lep in zdrav nasmeh dviga našo samozavest, sproščenost in pripomore k uspešnejšemu vključevanju v družbene sfere našega življenja.

Kot zadnjo, a nikakor ne najmanj pomembno, naj omenimo še ekonomsko komponento našega zobovja. Določene konzervativne, še posebej pa protetične zobozdravstvene storitve, je potrebno plačati. Z redno skrbjo za zdravje in ohranjanje naših zob se bomo izognili marsikateremu nepotrebnemu finančnemu izdatku.

Torej, mislimo na naše zobe že danes in si zagotovimo zdrav, brezskrben, široko nasmejan in uspešen jutri. Bodimo ponosni na svoje zobe, bodimo ponosni nase.