Ustna higiena
Informacije: 051 611 613

V naši zobozdravstveni ordinaciji veliko damo na preventivo zob in obzobnih tkiv. Higienska terapija v ustih je temelj preventive. Obsega odstranjevanje mehkih in trdih zobnih oblog, peskanje in poliranje zob ter pouk o ustni higieni. Higiensko terapijo izvedemo tudi kurativno. S tem lahko zmanjšamo krvavenje iz dlesni in ustavimo napredovanje parodontalne bolezni.  Zobozdravnik ali ustni higienik vas pouči o ustrezni individualni tehniki ščetkanja zob, svetuje pri izbiri in pravilni uporabi zobozdravstvenih pripomočkov ( zobne ščetke, medzobne ščetke, nitke, ustne vode…). Pri napredovani parodontalni bolezni izmeri globine obzobnih žepov. Naroči vas na kontrolni pregled. S tem spremlja stanje v ustni votlini, globine obzobnih žepov in preverja izvajanje ustne higiene.

Svetovna zdravstvena organizacija je definirala oralno zdravje kot pojem, pod katerim razumemo skrb za zdravo ustno votlino v celoti, katere naloga je nemoteno uživanje hrane, govorjenje in socializacija brez bolečin, nelagodja ali zadrege. Zdrava ustna votlina je brez prisotne aktivne bolezni.

V človekovih ustih prebiva večje število bakterij, kakor je prebivalcev na planetu zemlja. Več kot 500 sevov bakterij so našli v zobnih oblogah, kar imenujemo tudi zobni plak. Naseljujejo ga mnoge bakterije, ki živijo v sožitju in tako ena drugo ščitijo. Zobni plak je najprej mehka obloga, ki jo odstranimo z zobno ščetko in ostalimi pripomočki. Kadar pa dlje časa, na določenih mestih optimalno ne očistimo zobnega plaka, le ta mineralizira in nastane zobni kamen. To so trde zobne obloge, sestavljene pretežno iz mineraliziranih bakterij in jih z zobno ščetko ne moremo odstraniti. Zobni kamen lahko odstrani le zobozdravnik ali ustni higienik.

Bakterije v zobnem plaku so primarnega pomena za razvoj vnetja dlesni, kar imenujemo gingivitis. Kadar je dlesen vneta, krvavi že ob rahlem pritisku z zobno ščetko. Krvavenje je prvi opozorilni znak, da gre za vnetje dlesni ali celo parodontalno bolezen. Kadar je v telesu prisotno vnetje, se aktivira naš zaščitni imunski sistem, ki poskuša vnetje omejiti, vendar pa z vnetnimi mediatorji, ki se sproščajo ob tem, povzroči propad lastnih tkiv. Parodontalna bolezen, tudi parodontitis ali vnetje obzobnih tkiv je najpogostejša kronična bolezen. Ponavadi napreduje brez bolečin, zato je lahko vrsto let prikrita. Nastanejo tako imenovani obzobni žepi, v katerih se zadržuje zobni plak, ki ga sami z zobno ščetko ali nitko ne moremo očistiti. Tako se žepi poglabljajo, zobje se pričnejo majati in prične se  propadanje obzobnih tkiv. Nezadostna higiena zob in obzobnih tkiv in s tem prisotnost zobnega plaka, stres, kajenje, sladkorna bolezen, hormonske spremembe, druge sistemske bolezni, genetski dejavniki in osteoporoza so glavni dejavniki tveganja za pojav ali napredovanje parodontalne bolezni. Nezdravljena parodontalna bolezen lahko povzroči izpadanje zob, vpliva pa tudi na sistemsko zdravje. Lahko se pojavijo srčno-žilna obolenja, poslabša se metabolna urejenost pri sladkornih bolnikih, poveča se tveganje za prezgodnji porod in rojstvo novorojenčka z nizko porodno težo, obolenja dihal in pogoste pljučnice pri starejših. Zobni plak ni odstranljiv s spiranjem z vodo. Uporabiti je potrebno zobno ščetko in ostale pripomočke (nitka, medzobna ščetka..) ter izbrati ustrezno tehniko čiščenja. O pravilni tehniki ščetkanja vas v naši zobozdravstveni ordinaciji pouči zobozdravnik ali ustni higienik. Trde zobne obloge, kot je zobni kamen pa odstranimo s pomočjo ultrazvoka. Postopek je neboleč, pri določenih posameznikih pa je prisotno skelenje. Poseg lahko opravimo tudi z uporabo lokalne anestezije.

Površinsko zabarvanje zob, ki ga lahko povzroči uživanje kave, nikotina, rdečega vina in nekatere vrste hrane in odstranjevanje zobnega plaka ob protetičnih nadomestkih in fiksnih ortodontskih aparatih opravimo z posebnim postopkom, ki ga imenujemo peskanje. S posebnim prahom (soda bikarbona z dodanimi različnimi okusi) pod pritiskom odstranimo zabarvanja in zobni plak in s tem poskrbimo za lep nasmeh. Sledi še poliranje zob s ščetko in polirno pasto. S tem postopkom zgladimo zobne površine in zmanjšamo možnost ponovnega kopičenja zobnih oblog.

Higiensko terapijo je dobro opraviti enkrat letno, pri napredovani parodontalni bolezni in določenih stanjih v ustni votlini ( fiksni ortodontski aparati, protetični nadomestki, implantati, sladkorna bolezen, bolniki z zmanjšano motorično sposbnostjo..) tudi večkrat na leto.