Brezkovinske polnokeramične prevleke in fasete
Informacije: 051 611 613

Vrhunska estetika, boljša trdnost, večja trajnost!

Sodobni materiali v zobozdravstvu odpirajo nove možnosti estetsko vrhunske oskrbe zob. Prevleke, fasete in mostički iz polne keramike omogočajo izredno naraven videz »umetnih« zob. Trajnost takšnih zob je ob veliki trdnosti zagotovljena.

Glavni prednosti polnokeramičnih prevlek pred kovinsko-keramičnimi sta naravni videz zob in dejstvo, da takšne prevleke ne vsebujejo kovine. Če je v ustih prisotnih več različnih kovin v obliki amalgamskih plomb, kovinskih zatičev in kovinsko-keramičnih prevlek, se med temi kovinami ustvarja napetost (galvanski člen). To lahko občutimo kot kovinski okus v ustih, kot pekoč jezik in pekočo zaznavo na ustni sluznici. Velikokrat potujoči kovinski ioni povzročajo črno zabarvanje dlesni in ustne sluznice.

Primerjava kovinsko-keramičnih in polnoporcelanskih prevlek:

Pri izdelavi brezkovinskih prevlek uporabljamo dve vrsti materialov:

  • Cirkonijev oksid
    Cirkonijev oksid nadomešča kovinsko ogrodje pri mostičkih. Na zelo trdno cirkonijevo ogrodje se napeče porcelan. Takšen most zagotavlja veliko bolj naraven pretok svetlobe in s tem naraven videz »umetnih« zob.

  • Polni porcelan
    Uporabljamo ga predvsem pri izdelavi solo prevlek ali faset (lusk). Zagotavlja najbolj estetsko in najtrajnejšo oskrbo zob. Polni porcelan je optično tako zelo podoben sestavi naravnega zoba, da nam omogoča naraven videz.
    S polnoporcelansko prevleko nadomestimo zob, ki ga je potrebno poplnoma obrusiti, s fasetami (luskami) pa korigiramo manjše neprevilnosti v položaju, barvi ali obliki zoba. Pri fasetah ni potrebno brusiti celotnega zoba, vendar se obrusi le njegov del.

V naši ordinaciji imamo zelo veliko izkušenj z brezkovinskimi materiali in vedno vam bomo znali svetovati in izdelati optimalno estetsko in trajno protetično rešitev.